Image may be NSFW.
Clik here to view.
Hvordan gemmer man løg til vinterforrådet?
I denne uge har jeg brugt et par timer på at ordne vores opbevaring af løg til vinterforrådet. Jeg er helt vildt stolt, for i år bliver første år, hvor vi bliver helt selvforsynende med løg; rødløg, gule løg og salatløg (hvidløg arbejdes der stadig på). Det er blevet til over 30 kg løg. En del dyrket på pladsen før bønnerne, nogle efter forårsspinaten og en del har optaget deres egen plads i sæsonens køkkenhave.
I sommersæsonen bruger vi primært rødløg til tomatsalater, bruchetta og andre lækre salater, så det er altid det første hold, der kommer i jorden sammen med en enkelt række gule løg. I vinterperioden spiser vi i højere grad gule løg, som vi bruger i alskens retter, så jeg laver flest gule løg til vinteropbevaring. På nuværende tidspunkt er alle løg trukket op af jorden.
Hvordan høster man løg?
Når stilkene på løgene er knækket over, vrikker jeg løgene løs fra de værste rødder ved at stikke en spade eller planteske ned ved siden af rækken og vippe den – uden at skubbe løgene helt op af jorden. På den måde får man vredet de lange rødder af. Stilkene skal ikke være tørre, bare knækket over, så de ligger hen ad jorden. En uge senere trækker jeg så alle løgene op. Fordi de allerede er løsnet, risikerer man heller ikke, at stilkene knækker og løget bliver siddende i jorden.
Image may be NSFW.Clik here to view.

Clik here to view.

Klargøring af løg til vinteropbevaring
Før jeg kommer til den egentlige opbevaring af løgene, skal de vaskes og tørres. Jeg spuler dem over med havebruseren og gnubber jorden af med hænderne… Det tager den tid det nu engang tager. Børn er glimrende assistenter til sådan en opgave – særligt hvis man forhandler med, at de så ikke behøver at spise rå løg denne vinter heller.
Image may be NSFW.Clik here to view.

Clik here to view.

Det er vigtigt, at man tørrer løgene, før de opbevares
Løgenes stilke skal være helt tørret ud, og der skal være dannet den tørre papiragtige yderskal, før løgene gemmes væk. Hvis det er muligt vælger jeg at høste løg op til et par tørre, solrige og blæsende dage, hvor de har let ved at tørre under halvtaget. Jeg er på en eller anden måde kommet i besiddelse af sådan nogle smarte åbne grøntkasser i plast, som de har i supermarkedet. De er geniale, fordi der er riller på alle side, så løgene kan ånde. Efter de er vasket, fylder jeg dem op i sådan en grøntkasse og stiller dem på en havestol under halvtaget på den nordvendte gavl af huset, hvor de ikke får sol. På stolen kan luften komme godt ind under dem og duggen falder ikke på dem.
Her får de lov at stå i 2-3 uger indtil stilkene er helt tørre og al kraft og smag er trukket tilbage i løget.
Image may be NSFW.Clik here to view.

Clik here to view.

3 forskellige metoder til opbevaring af løg
Hvilken opbevaring af løg til vinteren, du skal vælge, afhænger af temperament og i særdeleshed HVOR, du har mulighed for at gemme løgene. Løg skal opbevares frostfrit, mørkt og køligt. En kælder eller et frostfrit loft er ideelt. Vi har ingen af delene. Vi gemmer løgene i garagen, så når der kommer frost, er jeg nødt til at beskytte dem mod kulden. Men her er lidt forskellige metoder, alt efter, hvilket opbevaringsrum, du har til rådighed:
Image may be NSFW.
Clik here to view.
1. Den smukke måde: Hvordan fletter man løg?
Jeg elsker de smukke, charmerende løgfletninger, som jeg går og beundrer, hver gang jeg går ud i garagen. Og så klipper jeg bare et løg af, efterhånden, som jeg får brug for dem.Image may be NSFW.
Clik here to view.
Når jeg fletter løgranker, gør jeg sådan her:
- Flet din løgranke på et fladt underlag med god plads. Begynd med de største løg først. Placér løgene med rødderne væk fra dig og stilkene nedad mod dig fordelt skiftevis lidt forskudt til højre og venstre. Flet de første 3 stilke ind over hinanden som en helt almindelig fletning.
- Herefter bliver det en fordel, hvis man har haft pigebørn med langt hår, for metoden er faktisk bare som en fransk fletning: Placer det fjerde løg og læg stilken af det sammen med stilken fra det første (øverste) løg, flet over. Tilføj et løg mere til modsat side, læg stilken af dette sammen med stilken fra andet løg og flet over. Fortsæt så fremdeles med at tilføje løg skiftevis til højre og til venstre og lægge de nye stilke sammen med de forrige, så du hele tiden har 3 håndfulde stilke at flette med.
Image may be NSFW.
Clik here to view.Image may be NSFW.
Clik here to view.Image may be NSFW.
Clik here to view.Image may be NSFW.
Clik here to view. - Når du har en flot stor ranke, afslutter du med at flette stilkene sammen i en almindelig fletning, bukke spidserne over og binde en solid snøre stramt omkring. Og så er de lige klar til at hænge til opbevaring på et søm i kælderen, på loftet eller i garagen (men husk at de ikke kan tåle frost)
Image may be NSFW.
Clik here to view.Image may be NSFW.
Clik here to view.Image may be NSFW.
Clik here to view.
2. Den lette måde: Løg i en netpose eller nylonstrømpe
Når den forbistrede løgranke har drillet længe nok, mest ligner et gotisk løgknude, eller er faldet fra hinanden nok gange til at du mest har lyst til at tyre løgene efter hunden, så er der et ganske udmærket, tidsbesparende og mindre sindsoprivende alternativ: Opbevaring i kasserede nylonstrømer eller en netpose, som kan købes i friluftsbutikken.
Image may be NSFW.Clik here to view.

Clik here to view.

Her er det endnu mere vigtigt, at stilken er tørret helt ned til løget. Klip stilkene af 1 cm over løget. Kyl alle løgene i posen eller nylonstrømpen og hæng dem på opbevaringsstedet. Så let kan det også gøres! Jeg fylder 10-12 løg i hvert ben på strømpebukserne og hænger et ben på hver side af sømmet. Hvis du binder knude, bliver det et pokkers besvær at få den op, hver gang du skal bruge et løg.
3. Den frostsikre måde: Flamingokasser med udluftning
Sidste år havde vi fået fat i nogle flamingotønder med låg, og dem brugte vi til frostfri opbevaring af både løg, rodfrugter og kartofler vinteren igennem. Der var god frost i garagen, men flamingokasserne holdt frosten ude. Når du opbevarer dine løg på denne måde, er det en god idé at fore med lidt halm, så det ikke bliver for fugtigt, og så løgene ikke alle ligger mast op af hinanden og risikerer at smitte hinanden, hvis et af dem rådner. Derudover lægger jeg aviser imellem hvert lag, og jeg fylder ikke tønden helt op (den er også stor).
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Løgene skal kunne ånde
Det er vigtigt, at løgene kan ånde og eventuel fugt kan undslippe, så lav en 4-5 huller i låget på størrelse med en 5-krone. Jeg plejer at bruge en riflet kniv til formålet.
Som til netposen, skal løgene være helt tørre i stilkene og de skal klippes af 1 cm over løget.
Jeg opbevarer de sidste løg på denne måde, når frosten kommer, og det fungerer rigtig fint. Den største trussel er fugt, så tjek lagene engang i mellem og fjern løg, der er begyndt at blive dårlige. Har du en frostsikker opbevaringsplads, er det dog mere sikkert med de to første metoder, da der er mindre risiko for fugt og råd.
Få indlæg fra bloggen leveret automatisk:
- E-mail: Vil du gerne have en e-mail i indbakken, så du kan følge med i vores opgaveliste for køkkenhaven måned for måned, så kan du tilmelde dig øverst på siden til højre
- Følger du også andre blogs? Så kan jeg anbefale at bruge Bloglovin’, hvor du kan tilmelde forskellige blogs og få en samlet e-mail dagligt eller ugentligt, når der er nye indlæg. Du finder Hjemme hos Feen på Bloglovin’ her
- Færdes du mest på Facebook? Hjemme hos Feen har også sin egen Facebook side, hvor du kan holde øje med nye indlæg. Du får indlæggene i dine nyheder, hvis du tilkendegiver din interesse, ved at “synes godt om” siden – sådan er Facebook’s formel nemlig indrettet
- Mest til fotoinspiration og hashtags? Så følg med på Istagram, så kan du se i fotos, hvad vi laver og hoppe over og læse på bloggen via profilen, når du synes, noget er spændende
- Elsker du opslagstavler? Hjemme hos Feen er også på Pinterest, hvor du kan følge med i de forskellige opslagstavler og pin’ne inspiration til dine egne opslagstavler
Image may be NSFW.
Clik here to view.Image may be NSFW.
Clik here to view.Image may be NSFW.
Clik here to view.Image may be NSFW.
Clik here to view.Image may be NSFW.
Clik here to view.Image may be NSFW.
Clik here to view.Image may be NSFW.
Clik here to view.Image may be NSFW.
Clik here to view.Image may be NSFW.
Clik here to view.Del
The post Høst og opbevaring af løg til vinterforråd appeared first on Hjemme hos feen.